سرمایه گذاری در سال ۹۷
فارغ از اینکه فعال اقتصادی باشیم یا خیر همیشه دغدغه این را داریم که پس انداز خود را کجا سرمایه گذاری کنیم. این که کدام بازار را برای سرمایه گذاری انتخاب کنیم به فاکتورهای زیادی از قبیل ویژگی های شخصیتی، میزان ریسک پذیری، میزان سرمایه در دسترس، بازه زمانی سرمایه گذاری و … بستگی دارد. با این حال افراد عموماً بین بانک یا بورس مردد میشوند.
بازار بورس یا همان بازار سرمایه یا اوراق بهادار، بازاریست که ماهیت ریسک در آن ملموس تر از سایر بازارهاست و در مقابل سرمایه گذاری در بانک فرصتی است که سرمایه گذار ریسک خاصی را متحمل نمی شود. بر اساس همین ویژگی شاید خیلی از افراد سرمایهگذاری در بانک را ترجیح دهند. اما نباید فراموش کرد که بازدهی بازارها یکی از مهمترین فاکتورها در انتخاب بهترین بستر برای سرمایهگذاری است.
اگر نگاه مختصری به بازدهی بازارها در ده سال اخیر داشته باشیم متوجه خواهیم شد که در بیشتر سالها از ۱۰ سال اخیر بازار بورس بیشترین بازدهی را در مقایسه با سایر بازارها مانند بازار ارز ، مسکن ،طلا و سکه داشته است که این خود نشان از جذابیت سرمایه گذاری در بازار بورس است.
بازارها ۱۰ سال اخیر
این در حالی است که سرمایه گذاری در بانک در جوامع تورمی مثل ایران هیچ گاه گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری نبوده و عموماً افرادی که سرمایه خود را در بانک سپرده گذاری میکنند اگر چه حس میکنند سالیانه سود دریافت میکنند اما قدرت خرید آنها سال به سال کاهش مییابد چرا که سود سالیانه بانکها عموماً کمتر از نرخ تورم واقعی در کشور است. اما همانطور که گفته شد افرادی که قصد ورود به بورس را دارند با توجه به ماهیت بازار بورس در جهت کاهش ریسک معاملات بایستی با اصول و قواعد سرمایهگذاری در بورس آشنا باشند تا پیچیدگیهای این بازار را درک کرده و بتوانند در مواقع حساس بهترین تصمیمات را بگیرند.
بازار سرمایه ابزارهای مختلفی جهت سرمایه گذاری به سرمایهگذار پیشنهاد میدهد. سرمایه گذاری در بیش از ۴۰ صنعت مختلف و بیش از ۴۰۰ شرکت با ماهیت فعالیت های مختلف نشان از نقش اطلاعات و دانش در این بازار دارد که سرمایه گذار موفق بایستی تلاش کند نسبت به وضعیت اقتصادی کشور، وضعیت صنایع مختلف و سپس شرکت های رو به رشد اطلاعات کسب کرده و با تحلیل شرایط شرکتی را جهت سرمایه گذاری انتخاب کرده و بخشی از سرمایه خود را با خرید سهام شرکت در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور شریک کند.
یقیناً این بازار برای افرادی که بدون هیچ مطالعه ، دانش و آموزشی پا به عرصه بورس می گذارند، مناسب نبوده و دیر یا زود با اندکی سود یا زیان از این بازار خارج شده و تجربه خوبی از آن در زندگی خود ثبت نمی کنند اما افرادی که بصورت اصولی و طبق یک فرآیند صحیح در این بازار سرمایه گذاری می کنند می توانند نه تنها برای خود بلکه برای خانواده خود بستری مناسب جهت سرمایه گذاری ایجاد کنند.
به همین خاطر است که مشارکت مردم بطور مستقیم در اقتصاد و صنعت کشور از طریق سرمایه گذاری در بورس رخ می دهد و نه سرمایه گذاری در بانک و موسسات مالی و اعتباری.
درادامه ی این مطلب از سایت اکوفاینانس و ارائه ی توضیحات بیشتر سعی میکنیم ویژگیهای بانک و بورس را در مقایسه با هم، عمیقتر بررسی کنیم .
میزان سود سرمایه گذاران
از ویژگی های سرمایه گذاری در بورس محدود نبودن میزان سود سرمایه گذاران است. ویژگی که بانک از داشتن آن محروم است. به طور مثال اگر شما با کسب دانش لازم جهت سرمایه گذاری در بورس، اقدام به سرمایه گذاری کنید، درآمد شما تابعی از توانمندی ها و دانش شما در این حوزه است. درست در نقطه ی مقابل و سرمایه گذاری در بانک، کسب سود تابعی از توانمدی های شما نیست و همه ی سرمایه گذاران به صورت یکسان سودی ثابت و کم دریافت می کنند. افزایش میزان سود الزاما به بالا بودن میزان سرمایه بستگی دارد در حالی که در بورس چنین نیست.
نتیجتا افراد توانمند در بانک سرمایه گذاری نکرده ، ترجیح می دهند که خود را به میزان سودی ثابت محدود نکنند و با کسب دانش لازم جهت سرمایه گذاری در بورس ، به فعالیت می پردازند .
تنوع شرکتهای قابل سرمایه گذاری
یکی از ویژگیهای جذاب بورس تعداد زیاد شرکتهای حاضر در این بازار است که امکان سرمایه گذاری متنوع را برای ما فراهم میکند. این ویژگی منحصر به فرد باعث میشود انتخابهای زیادی پیش رویمان باشد. اگر نمودار رشد قیمت سهام بسیاری از این شرکتها را بررسی کنیم متوجه میشویم که حتی در بدترین شرایط سیاسی و اقتصادی، شرکتهایی وجود دارند که به خوبی رشد میکنند. با توجه به مثالهای زیر و بررسی فاکتورهایی مثل افزایش نرخ ارز و افزایش یا کاهش نرخ بهره بانکی خواهیم فهمید که همیشه فرصتهای مناسبی با بازدهی بالا برای سرمایه گذاری وجود دارد.
تغییرات نرخ ارز
تغییرات نرخ ارز باعث میشود شرکتهای بورسی که در بخش صادرات یا واردات فعالتر هستند، تاثیر بیشتری بپذیرند. بنابراین منطقی است که شرکتهای صادر کننده محصولات از رشد نرخ ارز منتفع شوند و شرکتهای وارد کنندهی مواد اولیه متضرر گردند. بنابراین طبیعی است که قیمت سهام برخی شرکتها رشد و برخی افت میکند. یک سهامدار با آموزش نحوه تاثیر و یا میزان تاثیر تغییرات نرخ ارز به راحتی میتواند معاملات پر سودی را انجام بدهد.
تغییرات نرخ بهره بانکی
تغییرات نرخ بهره بانکی تاثیر زیادی در حجم پول بازارهای مالی و فیزیکی دارد به طوری که کاهش نرخ بهره بانکی باعث افزایش حجم پول در بازارهای مالی میشود . این افزایش حجم، میزان تقاضا برای خرید سهام را افزایش داده و باعث رشد قیمت سهام شرکتها میشود. در نقطهی مقابل کاهش نرخ بهره بانکی ممکن است تاثیر معکوسی داشته باشد .
با توجه به توضیحات بالا یک سرمایه گذار هوشمند و آموزش دیده به راحتی میتواند جهت حرکت بازارها را تشخیص بدهد و با تکیه بر دانش خود معاملاتی پر سود را در بورس رقم بزند.
تنوع ابزارهای قابل معامله
امروزه ابزارهای قابل داد و ستد در بورس به حدی پیشرفت کرده که تقریبا در کم بازدهترین ابزارها، سودی معادل سود بانکی قابل تحقق است. از طرفی همهی ابزارهایی که در بازارهای موازی با بورس مورد داد ستد قرار میگیرند، در بورس قابل معامله هستند.
به طور مثال معاملات سکه، طلا ، کالاهایی مانند گندم، ذرت، سهام بانکها و … در بورس قابل انجام است. پس با آموزش بورس به راحتی میتوانید در سطح وسیعی از فرصتهای سرمایه گذاری فعال باشید، بدون اینکه نیاز باشد دانش تخصصی هر حوزه را آموزش ببینید.
به نوعی میتوان گفت بورس وجه ( زبان ) مشترک بازارهای مختلف است و هر چه سریعتر علم فعالیت در این بازار را بیاموزیم، میتوانیم سریعتر از فرصتهای سرمایه گذاری در بورس بهره بگیریم.
از دیگر ویژگیهای بورس توسعهی اقتصادی یک کشور است و بدون توسعهی بورس، تامین نقدینگی بنگاههای اقتصادی، افزایش مشارکت مردم و سرمایههایشان در راستای بهبود وضعیت اقتصادی و تولید و توسعه ی پایدار ممکن نیست. مانند بسیاری از کشورهای توسعه یافته ایران نیز در مسیر رشد قرار دارد و با افزایش سطح آگاهی مردم جهت سرمایه گذاری در بورس، مشارکت افزایش یافته و نهایتا رشد اقتصادی همزمان با رشد سرمایههای مردم را در پی خواهد داشت.
سایر ویژگیها
همهی ویژگیهایی که در بالا ذکر شد این مفهوم را میرساند که دورههای رشد متعددی در سهام وجود دارد، ممکن است در برههای از زمان قیمت یک سهام رشد چندانی نداشته باشد اما درست در همین زمان سهام دیگری رشد خوبی را تجربه کند. در صورتی که با کسب دانش مورد نیاز در بازار سهام فعالیت کنیم، میتوانیم سالانه دو یا سه موج پر سود را شناسایی کرده و سرمایهی خود را حتی تا دهها برابر افزایش دهیم. توجه به مثالهای زیر به شما کمک میکند درک بهتری از این ویژگی داشته باشید.
در تصویر زیر دو شرکت ایران خودرو و فولاد مبارکه مقایسه شده است که به خوبی نشان داده زمانی که قیمت سهام ایران خودرو رشد چندانی نداشته اما فولاد مبارکه توانسته در مدت زمانی کمتر از سه ماه بازدهی بیش از ۱۰۰ درصدی را رقم بزند.
نمودار سهم
در بررسی نمونه ای دیگر سهام دو شرکت مرجان کار ( فعال در صنعت کاشی و سرامیک ) و ایران خودرو را انتخاب کردیم. قیمت شرکت سهامی مرجان کار درست در زمانی که قیمت سهام شرکت ایران خودرو رشدی نداشته، در مدت زمان شش ماه توانسته از محدودهی قیمتی ۵۰۰ تومان به محدودهی قیمتی ۲۰۰۰ تومان برسد و ۳۰۰ درصد رشد را تجربه کند .
پس از بررسی این سه شرکت در بخش پایانی این مطلب میزان سودی که یک سهامدار میتوانسته از سرمایه گذاری به موقع به دست آورد را نیز محاسبه میکنیم.
نمودار سهم
فرض میکنیم سرمایه گذاری مبلغ ده میلیون تومان را در سهام شرکت مرجان کار سرمایه گذاری کند، طبق نمودار و پس از تجربه ی رشدی ۳۰۰ درصدی، مجموع سرمایه و سود این سرمایه گذار چهل میلیون تومان شده است. حال این سرمایهگذار درست در زمانی که رشد مرجان کار پایان یافته، متوجه میشود سهم فولاد پتانسیل رشد بالایی دارد. مبلغ چهل میلیون تومان در سهم فولاد سرمایهگذاری میکند ( اگر به هر دو نمودار توجه نمائید متوجه میشوید دقیقا این اتفاق رخ داده است) .
مفروض بر اینکه از سرمایه گذاری در سهم فولاد نیز در مدت شش ماه ۱۰۰ درصد بازدهی کسب کند ، مجموع سود و سرمایه گذاری دوم این سرمایه گذار هشتاد میلیون تومان خواهد شد .
نهایتا این سرمایهگذار در یک سرمایه گذاری موفق یک ساله توانسته ۱۰ میلیون تومان خود را به ۸۰ میلیون تومان افزایش دهد که معادل ۷۰۰ درصد سود میباشد .
حال اگر در بانک سرمایه گذاری مینمود با فرض نرخ سود بانکی ۲۰ درصد سالیانه، جمع سرمایه و سود این سرمایهگذار ۱۲ میلیون تومان (به عبارتی ۲۰ درصد سود خالص) میشد.
روی دیگر سکه
همانطور که چنین سودهایی را میتوان از بورس کسب کرد، احتمال زیان و از دست دادن سرمایه نیز وجود دارد. سهام برخی از شرکتها در طول یکسال یا کمتر، ممکن است افتی بیش از ۵۰ درصدی را نیز داشته باشد و سرمایه افرادی که در آن شرکت سرمایهگذاری کردهاند کاهش شدیدی پیدا کند.
به طور مثال نمودار زیر، قیمت سهام شرکت ماشین سازی اراک در طول یک و نیم سال گذشته را نشان میدهد که از محدوده ۳۲۰ تومان تا زیر ۱۰۰ تومان کاهش پیدا کرده است.
نمودار فاراک
به خاطر همین افتها و رشدها و پتانسیلی که در بورس تهران وجود دارد، افرادی که با عدم آگاهی کافی در این بازار فعالیت میکنند معمولا دچار زیان میشوند و با دستانی خالی برای همیشه این بازار را ترک میکنند. چنین افرادی با تصمیمات اشتباه، فرصتی که برای سودآوری در اختیار داشتند را از دست میدهند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.