وبینار ششم تحلیل ماهانه بازارهای مالی کارگزاری کارآمد برگزار شد
ششمین وبینار تحلیل ماهانه بازارهای مالی کارگزاری کارآمد با اشاره به پیشبینیهایی از صندوق بینالمللی پول و مرکز پژوهشهای مجلس برگزار و اقتصاد ایران و جهان در ماهی که گذشت، بررسی شد.
به گزارش روابط عمومی کارگزاری کارآمد، در ابتدای این وبینار، که با حضور میثم رضایی تحلیلگر و مدرس بازارهای مالی کارگزاری کارآمد و دکتر امیرمهدی میرشاهولد مدرس و تحلیلگر، برگزار شد، در مروری بر پیشبینی صندوق بینالمللی پول، به موضوعاتی از قبیل رشد اقتصادی جهان ۵/۵ درصد، تخمین رشد ۱/۵ درصدی اقتصادی آمریکا در سال ۲۰۲۱، رشد ۴/۲ درصدی کشورهای حوزه یورو، هند با ۵/۱۱ درصد و چین با ۱/۸ درصد بالاترین نرخ رشد اقتصادی در سال ۲۰۲۱ میلادی، بهبود ۸ درصدی تجارت جهانی در سال ۲۰۲۱ میلادی، پیشبینی روند تدریجی بهبود جهانگردی و سفرهای هوایی، قیمت متوسط هر بشکه نفت ۵۰ دلار و بهبود کندتر کشورهای متکی به درآمدهای نفتی و توریسم در اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه تا زمان برگشت سفرها به حالت عادی و ثبات در بازار نفت، اشاره شد.
در ادامه، سیاستهای بانک مرکزی امریکا (فدرال رزرو) مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی اثر سیاستهای پولی انبساطی (کاهش نرخ بهره) و اثر آن بر نرخ بیکاری ارزیابی گردید.
همچنین با مروری بر وضعیت تجارت اتحادیه اروپا و چین در سالی که اکثر اقتصادهای بزرگ بواسطه تاثیر کرونا بر اقتصاد رنج می بردند، عملکرد موفقیتآمیز چین مورد بررسی قرار گرفت.
موضوع دیگری که به آن اشاره شد، سیاستهای دولت بایدن در قبال ایران بود که در آن بر سختگیری هوشمندانه دولت بایدن بر فعالیتهای هستهای ایران و همچنین تاثیر آن بر اقدامات خریداران نفت در اروپا، ژاپن، کره جنوبی و حتی هند تاکید شد.
به نظر میرسد سیاستهای دولت بایدن تا پس از انتخابات ۱۴۰۰ ایران، در فاز اجرایی قرار نگیرد و احتمال گشایش در روابط دو کشور پیش از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ ضعیف باشد.
همچنین وضعیت نفت در ماه گذشته مورد تحلیل قرار گرفت که به دنبال آن، دلایلی مانند مشکلات سرمای بیسابقه در جنوب ایالات متحده، عامل مهم در افزایش قیمت نفت خام تا سوم اسفند برشمرده شد.
از سوی دیگر، بهبود شرایط عرضه نفت و همچنین تقویت احتمال بازگشت ایران به بازار نفت، از عوامل کاهش قیمت نفت در تاریخ سوم و چهارم و پنجم اسفند عنوان گردید.
پیرامون پیشبینی قیمت نفت در سال ۲۰۲۱، سرعت استفاده همگان از واکسن کرونا و امنیت تولید، از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر تقاضای نفت در سال ۲۰۲۱ برشمرده شد.
تحلیل اقتصاد ایران مساله دیگری بود که در ادامه این وبینار به آن اشاره شد.
اصلاحات لایحه بودجه ۱۴۰۰ توسط مجلس شورای اسلامی یکی از موارد قابل بررسی در اقتصاد ایران بود. در این خصوص، نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی برای کالاهای اساسی و نرخ تسعیر ارز تغییری نکرد اما به دولت اجازه داده شد تا در شش ماهه اول سال آینده، نرخ ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومان را به تدریج تعدیل کند. البته این طرح ممکن است به پایان دولت حسن روحانی نرسد.
علاوه براین، منابع پیشبینی شده در لایحه بودجه ۱۴۰۰ از سوی دولت، ۸۴۱ هزار میلیارد تومان بود که در لایحه اصلاحی حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان به این رقم اضافه شده و به ۸۵۴ هزار میلیارد تومان رسیده است.
درآمدهای نفتی نیز با رقم تعیینی ۱۹۹ هزار میلیارد تومان به مجلس ارائه شد که نظر بهارستاننشینان در این خصوص ۲۵۰ هزار میلیارد تومان میباشد.
در لایحه اصلاحی پیشنهاد شده است که ۱۰ هزار میلیارد تومان از بازپرداخت اوراق و ۳۰ هزار میلیارد تومان نیز از اعتبارات هزینهای کم شود.
پیشنهاد افزایش ۲۵ هزار میلیارد تومانی درآمدهای مالیاتی به دولت و در نظر گرفتن سقف برای حقوقهای بالا، از موارد دیگری بود که برای اصلاح لایحه بودجه ۱۴۰۰ به آن اشاره شد.
همچنین با پیشنهاد افزایش نمایندگان مجلس به تغییر درآمدهای نفتی از ۱۹۹ هزار میلیارد تومان به ۲۵۰ هزار میلیارد تومان، بنظر میرسد تحقق لایحه بودجه ۱۴۰۰ بیش از ۵۰ درصد به فروش نفت بستگی دارد و این فروش نیز مستلزم بازگشت ایران به برجام است. در غیر این صورت عملا صادرات روزانه به ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه امکانپذیر نمیباشد.
چشمانداز اقتصاد ایران نیز در ادامه وبینار بررسی شد. با توجه به پیشبینی صندوق بینالمللی پول و سازمان برنامه و بودجه، در صورت تحقق تولید ناخالص داخلی در سال ۱۴۰۰، حجم مورد نظر برابر با حجم اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۰ میباشد.
این دهه را میتوان «دهه از دست رفته اقتصاد ایران» عنوان کرد زیرا بعد از ۱۰ سال حجم اقتصاد ایران نسبت به سال ۹۰ تغییری نیافته است و این در شرایطی قرار دارد که سطح عمومی قیمتها، قدرت خرید، شاخص دسترسی به کالا و خدمات، تغییرات قابل توجهی یافته است.
همچنین گزارش آمار مقدماتی تجارت خارجی طی ۸ ماه نخست مورد بررسی قرار گرفت که به شرح ذیل میباشد.
در ادامه به شرایط خروج ارز از ایران با توجه به گزارش سازمان مسکن ترکیه و مرکز پژوهشهای مجلس، اشاره شد که خروج ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه از ایران در دو سال گذشته، موضوع اصلی بوده و بخشی زیادی از این پول، صرف خرید مسکن در کشورهای همسایه ایران شده است.
طبق اعلام نتیجه این گزارش توسط مرکز پژوهشهای مجلس، غيرقابل پيشبينی بودن وضعيت سياسی و اقتصادی، دشوار بودن فعاليت اقتصادی، ریسك بالای سرمایهگذاری، خلاءهای موجود در سياست عمومی كشور برای حمایت از سرمایه و تمایل به زندگی در خارج از كشور در خصوص نقدینگی های سرگردان و استقبال مردم از بازارهای نوظهور مانند بازار رمزارزها، از مهمترین دلایل خروج سرمایه از ایران میباشد.
از این رو، آماری که منتشر شده است، موید شرایط استقبال ایرانیان از این ارز تنها در یک روز و در یکی از صرافیهای ایران به شرح زیر میباشد.
این گزارش بیانگر معامله هزار و ۳۹۶ میلیارد تومانی تنها در ۲۴ ساعت در یکی از صرافیهای کشور بوده است.
در ادامه وبینار، به عوامل رشد بیت کوین پرداخته شد که مهمترین عامل آن در ماه گذشته، خرید ۱٫۵ میلیارد دلاری شرکت تسلا از این رمزارز بوده است.
همچنین مهمترین عامل ریزش در بازه زمانی ۳ تا ۵ اسفندماه، هشدار وزیر خزانهداری بایدن درباره سرمایهگذاری در بیتکوین بود که او بیتکوین را یک روش بسیار ناکارآمد برای معاملات پولی عنوان کرد و افزود: سوالات مهمی در مورد مشروعیت و ثبات رمزارزها وجود دارد که بسیاری از آنها هنوز توجیه عقلایی ندارند.
در بخش دوم این وبینار، شاخص صنایع و سهمهای منتخب مورد بررسی قرار گرفت. میتوان موارد مطرح شده در آن را به صورت تفصیلی در کانال کالج کارآمد به آدرس @collegekaramad مشاهده کرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.