نیاز به آموزش دیدن برای همه بازارهای سرمایه گذاری وجود دارد و افرادی که قصد ورود به هر یک از بازارهای مالی را داشته باشند ابتدا تلاش میکنند تا با پیچیدگیهای آن بازار آشنا شده تا ریسک سرمایهگذاری را کاهش دهند. در ایران که کشوری تورمی به شمار میآید بازارهایی مثل بازار ارز و طلا و … عموماً رو به رشد هستند اما با شیبی ملایم.
همانطور که در مطلب بورس یا بانک خواندید بازار بورس بازدهی بسیار بیشتری در سالیان اخیر در مقایسه با سایر بازارها داشته است اما این بازار به نسبت ریسک بیشتری در مقایسه با سایر بازارها دارد که همین مسئله اهمیت بیشتر آموزش را برای آغاز سرمایهگذاری در این بازار ملموس میسازد.
آموزش سرمایه گذاری در بورس شامل دو مرحله کلی میشود
۱- آموزش مباحث تئوری و پایه
۲- کسب تجربه عملی و تجربه استراتژی معاملاتی
در مرحله نخست سرمایه گذاران بایستی ابتدا با ساز و کار سرمایه گذاری در بورس آشنا شوند، ریسکهای پیش روی سرمایه گذاران در بورس را بشناسند، اصول اولیه سرمایه گذاری را فرا بگیرند، گام های اولیه سرمایه گذاری مانند گشایش حساب معاملاتی ، انتخاب کارگزار و … را پشت سر گذارند و سعی کنند یکی از روشهای تحلیلی مثل تکنیکال ، بنیادی یا روانشناسی بازار و تابلوخوانی را فرا بگیرند.
شاید شما که قصد شروع سرمایه گذاری در بورس را داشته باشید با دانستن اینکه این همه مراحل و اطلاعات برای یادگیری نیاز است از تصمیم خود منصرف شوید ولی این نکته را در نظر داشته باشید که با انتخاب مناسب دوره، اولین گام را میتوانید بردارید و قدم به قدم اطلاعات موردنیاز را بدست آورید.
آموزش بورس در گام اول که مباحث تئوریست شاید ساده به نظر برسد اما توجه به جزئیات تک تک مباحث آموزشی از افراد تازه وارد در بلندمدت معامله گر حرفهای خواهد ساخت پس اگر در ابتدای مسیر هستید سعی کنید آموزش بورس را بصورت دقیق و با درنظر گرفتن تمامی جزئیات آغاز کنید.
پس از اینکه با سازوکار معاملات آشنا شدید بایستی با پایه و اساس تحلیل سهام و ارزشگذاری آن ارتباط برقرار کنید، عوامل تاثیرگذار بر قیمت سهام یک شرکت را شناسایی کرده و بنابر همین عوامل روشهای تحلیلی مورد نظر را فراگیرید.
تحلیل تکنیکال که شاید مرسوم ترین روش تحلیلی بین فعالان بازار سرمایه و بورس باشد زیرشاخههای بسیار دارد که در ابتدای مسیر باید با تحلیل تکنیکال کلاسیک شروع کنید و پس از تسلط بر آن از الگوهای هارمونیک و موجشماری (امواج الیوت) و … استفاده کنید.
از طرف دیگر، تحلیل فاندامنتال یا بنیادی بر صورتهای مالی شرکتها تکیه دارد و میزان تولید، فروش و پیشبینی سودآوری شرکتها نقش اول را در این تحلیل ایفا میکند. تسلط بر تحلیل بنیادی نیازمند پیش نیاز دانش علوم مالی میباشد و علاقمندان به این روش بایستی ابتدا مفاهیم پایه و اولیه مدیریت مالی را فراگیرند. اما روش سوم که به تازگی مرسوم شده است تابلوخوانی و روانشناسی بازار است.
تحلیلگران وقتی به این نتیجه رسیدند که همه چیز در نمودار تغییر قیمت سهم و صورتهای مالی شرکتها خلاصه نمیشود اقدام به بررسی دقیقتر تابلو معاملات سهام شرکتها کردند و الگوهایی را با توجه به تابلوی معاملات سهام استخراج کردند. این الگوها بر معاملات حقیقیها و حقوقیها، تغییرات محسوس حجم معاملات و ورود و خروج نقدینگی تکیه دارد که البته با توجه به جدید بودن این مباحث هنوز ساختار کاملی برای این روش تحلیلی شکل نگرفته است.
اما پس از گذراندن مرحله اول آموزش یعنی فراگیری مباحث تئوری نوبت به تجربه عملی میرسد. تا اینجا شما شاید یک تحلیلگر موفق شده باشید. اما پل مهمی بین یک تحلیلگر موفق و یک معامله گر موفق وجود دارد و آن پل چیزی نیست جز استراتژی معاملاتی که منجر به پیادهسازی صحیح تحلیلها در قالب معاملات میشود.
کما اینکه زیاد هستند افرادی که در تحلیل بدون عیب و نقص بوده اما در معاملات چندان موفق نیستند. عادات معاملاتی و شکلگیری آن در گام دوم آموزش رخ میدهد که افراد بایستی سعی کنند عادات صحیح معاملاتی را هم راستا با خروجی تحلیلهای خود شکل دهند تا بتوانند به بازار بورس بعنوان بستر مناسب برای سرمایه گذاری در بلندمدت نگاه کنند.